לזכרה של השופטת רות ביידר גינסבורג ז"ל

21.09.2020

לזכרה של השופטת רות ביידר גינסבורג ז"ל

ערב ראש השנה תש"ף, ביום שישי בערב, התבשרנו בבשורה מרה בדבר פטירתה של שופטת בית המשפט העליון של ארצות הברית רות ביידר גינסבורג. ארצות הברית איבדה חלוצה בתחום המשפט; העולם איבד לוחמת למען זכויות נשים, מיעוטים והשכבות החלשות; הקהילה היהודית איבדה את אחת מבנותיה המזהירות.

הקרן שלנו איבדה עמיתה יקרה.

לפני שנתיים בחרו כל זוכי פרס בראשית מן העבר פה אחד לכבד את השופטת גינסבורג בפרס בראשית על מפעל חייה. ביולי 2018 כבוד השופטת ביקרה בהתלהבות רבה בישראל במטרה לכבד את המעמד של קבלת הפרס לקבל את הפרס מידי נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרון ברק, בנוכחות כלל סגל בית המשפט העליון של מדינת ישראל ומכובדים אחרים. בטקס הענקת הפרס אמר הנשיא ברק: "ללא ספק, השופטת גינסבורג ניחנה באחד המוחות המשפטיים הדגולים של ימינו; היא משפטנית יהודייה יוצאת מן הכלל, אשר המאבקים שהיא מנהלת ללא חת למען זכויות האדם, שוויון וצדק נובעים כולם מערכיה היהודיים".

בביקוריה בישראל פגשה השופטת גינסבורג ז"ל מנהיגי ארגוני נשים ישראליים ו מאות פעילים - יהודים, מוסלמים, נוצרים, דרוזים ובדואים - על מנת ללמוד עוד על תחום העצמת נשים בישראל ועידוד פעילות הארגונים אלו לשיפור חייהן ומעמדן של נשים ובנות בישראל. לכבודה של השופטת גינסבורג, ובשיתוף הפילנתרופ הישראלי מוריס קאהן ונדבנים אחרים, העניקה קרן פרס בראשית 3.5 מיליון דולר לחמישים ארגוני הנשים בישראל ובארצות הברית לתמיכה בשוויון מגדרי, להעצמת המאבק באלימות ולהבטחת שוויון הזדמנויות כלכלי-חברתי לנשים.

בסוף השבוע האחרון, בעיצומו של חג ראש השנה, ייחדו ערוצי הטלוויזיה והעיתונות הישראלית זמן ומקום ניכרים לסיקור לכתה ותולדות חייה של כבוד השופטת ז"ל והדגישו את ביקורה בישראל בשנת 2018. לחצו כאן לקריאת המאמר בג'רוזלם פוסט הכולל קישור לנאומה של השופטת גינסבורג בתור כלת פרס בראשית בארוחת ערב חגיגית שנערכה לכבודה בתל אביב.

ובנימה אישית.בעבורי היה זה מאורה חיי אשר נחקק בזכרוני לעד, והכבוד של כל חיי לבלות זמן חשוב ומשמעותי במחיצתה של השופטת גינסבורג. בעודה שברירית, היא אחזה בידי חזק כאשר ביקרנו בכותל המערבי במהלך ביקורה בישראל לראשונה מזה כמעט רבע מאה. וכפי ששנינו ידענו אז, כנראה גם ביקורה האחרון שם...

לפי מסורת ישראל מקובל להניח, שהאנשים המתבקשים לישיבה של מעלה בערב ראש השנה, הם אלה שאלוקים שמר עליהם עד לרגע האחרון בשל הצורך בהם ובשל צדקותם. כך היה זה עם כבוד השופטת רות ביידר גינסבורג.

יהי זכרה ברוך.

סטן פולובץ