הצבעה עולמית: למעלה מ-200,000 קולות בחרו בזוכה פרס בראשית לשנת 2021

ההכרזה הרשמית לזוכה ב"נובל היהודי" בתחילת השנה

09.12.2020

הצבעה עולמית: למעלה מ-200,000 קולות בחרו בזוכה פרס בראשית לשנת 2021

קרן פרס בראשית (The Genesis Prize Foundation) הודיעה היום (9.12) על סיום תהליך ההצבעה הבינלאומי לזוכה פרס בראשית לשנת 2021, ושחררה נתונים בולטים מהקמפיין הבינלאומי שסחף רבים.

במהלך חודשיים וחצי, תוך התעניינות יוצאת דופן ופעילה מצד הקהילה היהודית העולמית, הוזמן הציבור מכל רחבי העולם ומישראל להצביע באופן מקוון לאחד משבעת המועמדים הסופיים שיקבלו את הפרס ב2021:

• מייסד Salesforce ובעלי מגזין Time"" ומגה-פילנתרופ מארק בניוף (ארה"ב)
  • השחקן, קומיקאי, ופעיל ברשתות החברתיות סשה ברון כהן (אנגליה)
  • הכוכבת הישראלית בהוליווד אשר דוגלת בהצעמת נשים צעירות, גל גדות (ישראל)
  • שופטת ביהמ"ש העליון של ארה"ב, אלנה קגן (ארה"ב)
  • הלורד ג'ונתן סאקס ז"ל, סופר, לשעבר הרב הראשי של בריטניה (ארה"ב)
  • הבמאי הקולנוע המוערך והפילנתרופ, סטיבן ספילברג (ארה"ב)
  • הזמרת והשחקנית האמריקאית ברברה סטרייסנד (ארה"ב)

למעלה מ- 200,000 איש משש יבשות הצביעו עבור חתן פרס בראשית לשנת 2021. מיליונים נוספים עסקו בפרס בראשית בפלטפורמות המדיה החברתית שלהם באנגלית, עברית, רוסית, ספרדית, צרפתית וגרמנית. על פי נתוני הקמפיין העולמי, למעלה משמונה מיליון איש נחשפו למהלך הבחירה ולרשימת המועמדים הסופית. חמשת המדינות עם שיעורי ההצבעה הגבוהים ביותר הינם ארה"ב (106,000 קולות), ישראל (29,000), קנדה (13,000), בריטניה (10,000) ורוסיה (4,000).

פרס בראשית השנתי על סך מיליון דולר, שזכה לכינוי "הנובל היהודי" על ידי המגזין "טיים", מכבד אנשים יוצאים מגדר הרגיל על הישגיהם המקצועיים הבולטים, תרומתם לאנושות ומחויבותם לערכים יהודיים.

"זו הפעם הראשונה שפתחנו את התהליך הדיסקרטי של בחירת החתן או הכלה לקהילה היהודית העולמית", מסביר מייסד ויו"ר קרן פרס בראשית, סטן פולובץ. "ועל אף החששות התגובה החיובית עלתה מעבר לכל הציפיות האופטימיות ביותר שלנו. ברור לנו שהציבור רוצה שנשמע את קולו בבחירת מודלים לחיקוי וגיבורים מודרניים מעוררי השראה ואנו רואים בו שותף לתהליך".

"הקהילה היהודית העולמית דיברה, וקולה יהווה גורם מפתח עבור וועדות הבחירה של הקרן, כאשר הם יבחרו את הזוכה הבא בינואר," מסכם פולוביץ. קרן פרס בראשית מתכננת להכריז על חתן או כלת פרס בראשית לשנת 2021 בתחילת השנה הבאה לאחר שוועדות הבחירה של קרן הפרס יתכנסו לבדיקת תוצאות ההצבעה וישקללו בה את הבחירה של הציבור.

מניתוח הקמפיין עולה כי רמת ההשתתפות הגבוהה בקרב יהודים ברחבי העולם משקפת את רצונם לשמור על זהותם בקרב קהילות התפוצות. הקמפיין, לדברי קרן פרס בראשית, הפך להיות ברומטר מרתק של הסנטימנטים והתפיסות בקרב הקהילות היהודיות. "קמפיין ההצבעה והדיונים הנלווים שנוצרו ברשת, שיקפו את המגוון הרחב של היהדות המודרנית", מסכם פולובץ. "קהילות יהודיות מרחבי העולם לקחו חלק, גישרו על פערים גיאוגרפיים, בין-דוריים, פוליטיים ופערים תרבותיים, מנעד מגוון ותוסס שהביע עניין עז במורשתנו המשותפת."

השיח הפורה כלל גם את רצונו של הציבור לראות ברשימת המועמדים אישים פוליטיים בולטים, כמו ראש הממשלה נתניהו ונשיא מדינת ישראל ראובן (רובי) ריבלין, בקרב המועמדים הסופיים. אחרים התמקדו ביועץ הבית הלבן, ג'ארד קושנר, שנתפס כארכיטקט של הסכמי השלום האחרונים עם איחוד האמירויות הערביות, בחריין וסודן. שיעור ההערות האנטישמיות היה פחות מ -3% מכלל המשוב המקוון שהתקבל, ומשקף הן מיקוד מדויק של הקהל והן את האיכות הגבוהה של הדיון בקבוצות שהשתתפו.

מספר עצום של תגובות שיקפו את הצער הרב על  פטירתו בטרם עת של הרב לורד ג'ונתן סאקס, אחד המועמדים הסופיים בשנת 2021. ותגובות רבות קראו באופן דומה לציין את זכרה של  שופטת בית המשפט העליון האמריקני ז"ל רות בידר גינסבורג, שנפטרה בספטמבר. השופטת גינסבורג זכתה בעבר בפרס בראשית למפעל חיים בשנת 2018 כהוקרה על חתירתה לצדק  ולקידום זכויות אזרח ושוויון. במהלך ביקורה בו קיבלה את פרס בראשית למפעל חיים, נפגשה השופטת עם שופטי בית המשפט העליון בישראל, נפגשה עם קבוצות נשים שפועלות למען שוויון מגדרי וסיירה בירושלים.

פרס בראשית הוא פרס שנתי, המעלה על נס אנשים יוצאים מגדר הרגיל שהערכים על פיהם הם פועלים, וההישגים שלהם, מעניקים השראה לבני הדור הבא של העם היהודי. זוכי פרס בראשית לדורותיהם בוחרים מדי שנה נושא פילנתרופי בעל משמעות אישית שחשובה להם ומעבירים בהתאמה מענקים לארגונים הפועלים בתחום כמו שיפור חייהם של אנשים עם צרכים מיוחדים, קידום שוויון נשים ותמיכה בפליטים. חתן פרס בראשית לשנת 2019, רוברט קראפט, תרם 20 מיליון דולר מכספו האישי על מנת להקים קרן המוקדשת למאבק באנטישמיות. פעיל זכויות האדם ואסיר ציון לשעבר, נתן שרנסקי זכה בשנת 2020. זוכים קודמים כוללים את ראש עיריית ניו יורק לשעבר מייקל בלומברג, שופטת בית המשפט העליון של ארה"ב רות' ביידר גינסבורג, והכנר יצחק פרלמן.

סאנה בריטבסקי

sbritavsky@genesisprize.org