יו"ר ומנכ"ל פייזר נבחר ברוב קולות: אלברט בורלא הוא חתן פרס בראשית לשנת 2022

19.01.2022

הנובּל היהודי יוענק לבורלא בטקס שייערך בירושלים ביוני 2022

בורלא: "אני מצפה בכיליון עיניים לעלות לירושלים ולקבל את הכבוד הזה, שמסמל את ניצחון המדע ואת התקווה הגדולה לעתיד"

קרן פרס בראשית מכריזה היום (ד', 19 ינואר 2022) על ד"ר אלברט בורלא, יו"ר ומנכ"ל חברת פייזר, כחתן פרס בראשית לשנת 2022. ד"ר בורלא קיבל את מספר הקולות הגבוה ביותר בקמפיין עולמי שהסתיים לאחרונה, בו הצביעו למעלה מ- 200,000 אנשים מ-71 מדינות. הצבעת הקהל אושרה פה-אחד על ידי ועדת הבחירה של קרן פרס בראשית המונה 9 שופטים.

נימוקי הבחירה של הוועדה שיבחו את ד"ר בורלא על מנהיגותו, נחישותו, ובעיקר על נכונותו ליטול על עצמו סיכונים גדולים, כמו למשל כשבחר לדחות סבסוד פדרלי מממשלת ארה"ב לטובת פיתוח החיסון לקורונה (ובגובה מיליארדי דולרים) כדי להימנע מביורוקרטיה ממשלתית ולזרז את הפיתוח והייצור של החיסון. כתוצאה מכך, החיסון של פייזר לקורונה היה מוכן בזמן שיא: חודשים במקום שנים.

בנוסף, הוועדה ציינה את גאוותו של ד"ר בורלא בזהותו ובמורשתו היהודית, מחויבותו לערכים יהודיים ותמיכתו במדינת ישראל.

פרס בראשית, שכונה על ידי מגזין TIME  "הנובּל היהודי" הוא פרס שנתי שנועד להעלות על נס אנשים יוצאים מגדר הרגיל שהערכים על פיהם הם פועלים, וההישגים שלהם, מעניקים השראה לבני הדור הבא של העם היהודי. מדי שנה נבחרים זוכים וזוכות על בסיס הישגים מקצועיים חסרי תקדים, תרומתם לאנושות, ומחויבותם לערכים יהודיים. ד"ר בורלא יהיה הזוכה התשיעי בפרס בראשית, שנה לאחר הבמאי והיוצר סטיבן שפילברג, חתן הפרס לשנת 2021, ושנתיים לאחר לוחם זכויות האדם והמדינאי נתן שרנסקי, חתן הפרס לשנת 2020.

נשיא מדינת ישראל יצחק (בוז'י) הרצוג יעניק את פרס בראשית לד"ר בורלא בטקס חגיגי שייערך בירושלים ב-29 ביוני, 2022, בהתאם למגבלות הקורונה ולפי הנחיות משרד הבריאות.

בהתאם למסורת שקבע זוכה הפרס הראשון מייקל בלומברג, זוכי פרס בראשית לדורותיהם בוחרים מדי שנה נושא פילנתרופי בעל משמעות אישית שחשובה להם ולמטרה זו הם מעניקים את הפרס הכספי בסך מיליון דולר. ד"ר בורלא ביקש מקרן פרס בראשית להעניק את הפרס הכספי לטובת זיכרון וחינוך השואה, בדגש על סיפורה הטרגי של הקהילה היהודית ביוון.

ד"ר בורלא, שנולד בסלוניקי, יוון, גדל במשפחה שחוותה את זוועות השואה ממקור ראשון. הוריו היו משרידיה האחרונים של קהילת היהודים של סלוניקי שהושמדה ברובה (מתוך 50 אלף יהודי סלוניקי, רק 2,000 שרדו את השואה).

ד"ר אלברט בורלה הגיב לזכייה: "לא ייחלתי להיות דמות ציבורית ולא יכולתי לדמיין שאזכה ביום מן הימים לכבוד של להיות חתן פרס בראשית ולעמוד בשורה אחת עם המועמדים יוצאי הדופן האחרים. אני מקבל את הפרס בענווה ובשמם של עמיתיי בפייזר, שנענו לקריאה הדחופה של ההיסטוריה בשנתיים האחרונות ויחד הצלחנו לשנות את מהלך גורלנו המשותף. גדלתי במשפחה יהודית שהאמינה שכל אחד מאיתנו חזק רק כמו החיבורים בקהילה שלנו ושכולנו מצווים משמים לתיקון עולם. אני מצפה בכיליון עיניים לעלות לירושלים ולקבל את הכבוד הזה, שמסמל את ניצחון המדע ואת התקווה הגדולה לעתיד" סיכם.

"אני גאה ונרגש לקבל את פני ד"ר אלברט בורלא למשפחה המכובדת של זוכי פרס בראשית" אמר מייסד-שותף ויו"ר קרן פרס בראשית, סטן פולובץ. "ד"ר בורלא הוא דוגמא ומופת לשניים מהערכים היהודיים החשובים ביותר: המחויבות לקדושת החיים ולתיקון העולם. ובעוד שהמגיפה רחוקה מלהסתיים, מיליוני אנשים חיים ובריאים בזכות ההישגים של ד"ר בורלא  וצוותיו בחברת פייזר".

"זהו רגע גאה מאוד, לא רק עבור ד"ר בורלא, אלא עבור הקהילה היהודית כולה. לעם כה קטן במספר הייתה השפעה כה גדולה על המאמץ הגלובלי להצלת חיים. ד"ר בורלא הוא כוכב בהיר אחד בתוך גלקסיה מפוארת של מדענים ורופאים יהודים מצטיינים שעמדו בחזית הלחימה במגיפה. אנו מקווים שאנשים יוצאי דופן אלה, ועמיתיהם, יצטרפו אלינו לירושלים כדי להמשיך ולהתאחד בנחישותנו המשותפת להציל חיים ולכבד את מורשתנו" סיכם פולובץ.

אודות ד"ר אלברט בורלא, חתן פרס בראשית 2022

אלברט בורלא (יליד 1961) נולד וגדל בסלוניקי שביוון למשפחה יהודית-ספרדית ותיקה שהגיעה ליוון לאחר גירוש ספרד, ובניה היו תכשיטנים ויהלומנים. הוריו היו ניצולי שואה, משרידיה האחרונים של קהילת היהודים של סלוניקי שהושמדה ברובה (מתוך 50 אלף יהודי סלוניקי, רק 2,000 שרדו את השואה).

בורלא, וטרינר בהכשרתו, השלים את לימודי הדוקטורט בביוטכנולוגיה של הרבייה בבית הספר הווטרינרי של אוניברסיטת אריסטו אשר בסלוניקי.

במהלך יותר מ-25 שנותיו בפייזר, בורלא בנה קריירה מגוונת ומצליחה, כשהוא מחזיק במספר תפקידים גלובליים בכירים. לפני שלקח את המושכות כיו"ר ומנכ"ל בינואר 2019, כיהן כמנהל התפעול הראשי (COO) של פייזר, אחראי לפיקוח על האסטרטגיה המסחרית של החברה, הייצור ופונקציות פיתוח המוצר העולמי.

לפני כן, מפברואר 2016 ועד דצמבר 2017, כיהן כנשיא הקבוצה של Pfizer Innovative Health. מינואר 2014 ועד ינואר 2016, שימש כראש קבוצת החיסונים, האונקולוגיה והבריאות-הצרכנית העולמית של פייזר. היה נשיא ומנהל כללי של עסקי המוצרים המבוססים של פייזר בין השנים 2010-2013, והוביל את הפיתוח והיישום של אסטרטגיות וטקטיקות הקשורות לתיק הפטנטים של פייזר.

הוא החל את הקריירה שלו בפייזר ב-1993 בחטיבת בריאות בעלי חיים כמנהל טכני של יוון, משם התקדם למספר תפקידים ברחבי אירופה, לפני שעבר למטה הגלובלי של פייזר בניו יורק בשנת 2001. משם, בורלא המשיך לקבל רצף של תפקידי מנהיגות בחטיבת בריאות בעלי חיים, כולל מנהל השיווק של קבוצת ארה"ב (2001- 2004), סגן נשיא לפיתוח עסקי ושיווק מוצרים חדשים (2004-2006), ונשיא בריאות בעלי חיים באירופה, אפריקה והמזרח התיכון (2006-2009). בשנת 2009, הוא קיבל על עצמו אחריות נוספת עבור אזורי אסיה והאוקיינוס השקט.

כיום, כיו"ר וכמנכ"ל, ד"ר אלברט בורלא מוביל את פייזר בפריצות הדרך שמשנות את חיי המטופלים, תוך התמודדות עם מגיפת הקורונה שפרצה בסוף 2019.

בורלא נשוי למרים, יהודייה שהכיר ביוון, ולזוג שני ילדים. הוא חוזר למולדתו בכל קיץ, ובתקופה זו הוא מתגורר בביתו הפרטי שבכלקידיקי.

אודות קרן פרס בראשית:

קרן פרס בראשית מעניקה מדי שנה את "פרס בראשית" - פרס שנתי, המעלה על נס אנשים יוצאים מגדר הרגיל שהערכים על פיהם הם פועלים, וההישגים שלהם, מעניקים השראה לבני הדור הבא של העם היהודי. הפרס, שנוסד בשנת 2013, ממומן באמצעות הקצאת קרן פרס בראשית על סך 100 מיליון דולר.

רשימת הזוכים של הפרס כוללת את מייקל בלומברג, ראש עיריית ניו יורק לשעבר (2014); מייקל דאגלאס, שחקן, מפיק, ופעיל חברתי (2015); יצחק פרלמן, כנר בעל שם עולמי הפועל למען אנשים עם מוגבלויות (2016); אניש קאפור, פסל ואקטיביסט למען זכויות פליטים (2017); השחקנית זוכת האוסקר נטלי פורטמן (2018); רוברט קראפט, בעלי קבוצת הפוטבול המעוטרת "ניו אנגלנד פטריוטס" ומי שהקים את הקרן הגדולה ביותר למען המאבק באנטישמיות (2019), אסיר ציון לשעבר ופעיל זכויות האדם  נתן שרנסקי (2020) ויוצר הקולנוע סטיבן שפילברג (2021) . בשנת 2018, העניקה הקרן פרס מפעל חיים לשופטת בית המשפט העליון של ארה"ב, רות' ביידר גינסבורג ז"ל, על תרומתה ומחויבותה לקידום שיוויון וצדק חברתי. בשנת 2021, הקרן העניקה פרס מפעל חיים לרב לורד יונתן זקס ז"ל, מספר חודשים לאחר פטירתו, כהוקרה על עבודתו המפוארת כמורה לערכים יהודיים וכתומך בדיאלוג בין-דתי ובין-תרבותי.

זוכי "פרס בראשית" לדורותיהם בוחרים מדי שנה רעיון פילנתרופי בעל משמעות אישית שחשובה להם ומעבירים בהתאמה מענקים לארגונים הפועלים בתחום: תמיכה ביזמות חברתית המתבססת על ערכי היהדות, שילוב משפחות מעורבות בחיי הקהילה היהודית, שיפור חייהם של אנשים עם מוגבלויות, סיוע עם משבר הפליטים העולמי, קידום שיוויון מגדרי והעצמת נשים, המאבק באנטישמיות הגואה והדה-לגיטימציה למדינת ישראל, סיוע לאוכלוסיות שנפגעו מהתפרצות מגפת הקורונה ומניעת מגיפות עתידיות, וכן לטובת עמותות הנלחמות למען צדק ושיוויון כלכלי בארצות הברית.

מאז הקמתה בשנת 2013, קרן פרס בראשית מינפה את הפרס השנתי שעומד על סך מיליון דולר לטובת יוזמות פילנתרופיות בהיקף כולל של 45 מיליון דולר, כאשר מענקיה הועברו ל-197 תוכניות ללא-מטרות-רווח ב-31 מדינות, והשפיעה ישירות על חייהם של עשרות אלפי אנשים.

נדב ברקוביץ' I דבי תקשורת I 052-5270613 I Nadav@debby.co.il I

הדר צור | דבי תקשורת | 054-5229499 | hadar@debby.co.il